11 листопада 2010 р.

Час змінювати орієнтири

Сьогодні у Сеулі розпочався самміт G20 - зустріч лідерів нового клубу, до якого окрім "чудової сімки" увійшли нові тигри глобальної економіки - Китай, Індія, Бразилія, Саудівська Аравія та декілька інших. Настрій не дуже райдужний, головна тема дебатів - нова хвиля валютних воєн.

Але цікаво інше. Остання глобальна криза показала, що "перехідні економіки" або країни що розвиваються стають новими лідерами цього світу і від них не сьогодні завтра залежатиме більше ніж від "старого світу" - Європи та США. Якщо раніше Китай, Бразилія або Індія хронічно "наздоганяли" своїх багатих конкурентів, то сьогодні ці країни стають лідерами у зовсім нових інноваційних секторах. Наприклад Бразилія є одним із найбільших експортерів літаків, і одночасно експортує найбільшу кількість курятини, біопалива та зерна. Індія - лідер у сфері комп'ютерних технологій, а Китай виробляє найбільшу кількість сонячних батарей. У нещодавній статті Foreign Policy навіть була змінена термінологія для цієї групи - термін emerging (перехідні) було замінено більш зрілим emerged (процес переходу закінчено).

Слід пам'ятати, що у цих країнах проживає значна частка бідного населення (як і в Україні), однак динаміка зростання доходів є реактивною і розвинені країни вже звертають увагу на ефективну соціальну політику Бразилії, Мексики та Чілі, які останніми роками "вивели" із бідності мільйони людей.

Україні вже давно слід звернути увагу на "нових" лідерів світу, при чому вести з ними не лише переговори про торгівлю та інвестиції, але й вивчати досвід боротьби із бідністю (Бразилія, Індія), реформи вищої освіти (Індія, Корея), створення наукоємних галузей промисловості (Китай) та супер-продуктивного сільського господарства (Бразилія). Може і нам колись буде що показати в якості позитивного досвіду?

1 коментар:

  1. Підтримую. Дуже слушні зауваження, що "свіжий досвід" в сучасних умовах, на сьогодні виглядає більш ефективним та дає переконливіші результати порівняно з класичними принципами, які настав час оновлювати.
    Зоряна

    ВідповістиВидалити