18 листопада 2010 р.

Ліквідована Рада по вивченню продуктивних сил НАНУ

Багато географів і не лише будуть у шоці коли почують новину - Раду по вивченню продуктивних сил України (СОПС по-народному) цього тижня було ліквідовано рішенням Президії НАНУ. На місці ради створено Інститут економіки природокористування і сталого розвитку.

Багато хто мав претензії до цього закладу - починаючи від назви (мої закордонні колеги весь час мене перепитували - рада по вивченню репродуктивності? Бо у розвинених країнах сама концепція продуктивних  сил зазнала революційних змін і таке поняття більше не використовується) і закінчуючи змістом досліджень (чула від колишніх однокурсників і друзів, які вчились там в аспірантурі). До того ж за останнє десятиліття Рада стала "фабрикою" по випуску кандидатів і докторів наук, яку особливо полюбляли держслужбовці різних мастей. До речі, теперішній президент України саме тут отримав ступінь доктора економічних наук.

Незважаючи на офіційні запевнення чомусь не дуже віриться, що ліквідація є "природнім" давно запланованим процесом. Адже її директором до недавнього часу був нині опальний екс-міністр економіки Богдан Данилишин. Перевірка закладу магічним чином збігається із відкриттям проти нього кримінальної справи, а ліквідація - із арештом у Чехії.

Я не буду захищати Раду - є люди які краще на цьому знаються. Однак при всіх її недоліках не можна так миттєво припиняти існування Інституту із майже віковою історією, не порадившись із колективом та широким колом експертів. Як і у випадку нещодавніх рішень щодо зміни адміністративного устрою Києва та внесення змін до закону про столицю, у цьому процесі  бракує ключового елементу - консультацій із громадою, яка має безпосереднє відношення до відповідних інститутів.

А якщо дивитись на проблему глобальніше, то Національна Академія Наук вже давно вимагає нагальних інституціональних реформ, які б скерували її діяльність у русло потреб сучасного суспільства і економіки. Вона має працювати на підвищення інноваційності та конкурентоспроможності економіки України, а також на створення стійкої моделі розвитку з урахуванням екологічних детермінант. І тут ліквідацією одного закладу і створенням іншого не обійдеться.

Отже виходить традиційно - хотіли як краще, а вийшло як завжди...

1 коментар:

  1. В пекло їм усім дорога. Псевдонаука розрослася в Україні до неможливості. Якщо позакривати усі "НИИ" та "ВУЗ"и/виші, то просто збільшиться відсоток безробітних серед молоді, бо студентів до них за "місцевою" методою не відносять.

    ВідповістиВидалити