5 листопада 2010 р.

Ще одна Силіконова долина?

Не лише російське Сколково претендує на лаври нової Силіконової долини - вчора британський прем'єр Девід Кемерон оголосив про наміри створити власну Силіконову долину у Східному Лондоні - у Шодітчі (Shoreditch).

Для інформації, Східний Лондон (East End), на відміну від західного (West End), є досить депресивним районом, який останнім часом намагаються реанімувати (іноді успішно) за допомогою різноманітних грандіозних програм. Наприклад неподалік від майбутнього силіконового раю знаходиться Олімпійський парк - місце проведення літньої олімпіади у 2012 році. Саме його грандіозні новобудови та коммунікації планується використати у якості гніздечок для таких гігантів як Google, Facebook, Cisco,  Intel та British Telecom.

Шодітч це не зовсім "інноваційна пустка" - це місце, яке вже деякий час напівсерйозно називають Силіконова розв'язка (Silicon  Roundabout), і де знаходиться кластер досить успішних технологічних стартапів, наприклад Last.fm (боже, як давно я там не була!).

Однак британський підхід у цьому конкретному випадку більш нагадує російську аніж американську модель - дати державні гарантії, певну суму коштів (поки що скромні 200 мільйонів фунтів), залучити великі іноземні та місцеві компанії та стимулювати зовнішні інвестиції. В Каліфорнії все починалося давно (70 років тому) із Стенфордського університету, підприємливих студентів та маленьких "ендогенних" компаній. В Британії є декілька більш придатних кандидатів на "силіконовий" статус - наприклад Кембрідж або "кластер М4" (навколо автомагістралі М4).

Тоді чому саме Східний Лондон?

Немає коментарів:

Дописати коментар