24 листопада 2010 р.

Розмір має значення

Акція протесту проти Податкового Кодексу (КАТ) продовжується, хоча судячи із медійного простору і в Україні, і тим паче закордоном, їй не надають великого значення. Проблема може бути в ізольованості інтересів протестуючих або у неадекватній  подачі інформації (дивись наприклад супер-аналіз статті про протести у газеті Сегодня) . Гадаю скоріше вірно друге, аніж перше, оскільки від закручування гайок для малого і середнього бізнесу постраждають всі споживачі - тобто всі українці (гарно написав Eney). Більш того, здається що середній бізнес не надто переймається проблемами, що можуть виникнути після впровадження Кодексу. Хоча тоді навряд чи "середняки" зможуть перерости у категорію "великого" бізнесу, так само як малий бізнес перестане трансформуватися у середній.


Позавчора у Брюселі наш президент, який представляє інтереси всієї України, тобто МСБ у тому числі, заявив, що півтора мільйони підприємців є корупціонерами. Хоча ні, корупціонерами він назвав тих, хто зібрався на Майдані. Однак це автоматично поширюється на всіх, бо майданів вже багато і незадоволені стоять не лише там, але й активно підіймають "віртуальний" майдан через всі можливі і неможливі засоби. У президента знову проблема із радниками, адже якби вони стояли поряд, то він би знав, що корупція є явищем державного апарату, а у народі просто зветься хабарництво. Більш того, він прекрасно знає зі свого власного досвіду (наприклад ситуація із Межигір'ям) , що більшість громадян живе у постійній круговій поруці хабарництва, бо вся система створена таким чином, щоби на кожному кроці створювати перепони і можливості для поборів.

Більш того, президент як завжди продемонстрував свою послідовність - відрікся від своїх власних обіцянок опозиціонера річної давнини - докази є тут.

Для тих, хто наївно думає, що сьогодні люди протестують лише проти збільшення єдиного податку у три рази, хочу сказати що 600 гривень не є найбільшим зашморгом (хоча для дуже дрібних підприємців це може стати проблемою). Ярмом стане переведення на загальну систему десятків тисяч підприємців, в тому числі дуже дрібних, наприклад перекладачів-фрілансерів, які витрачатимуть значну частку свого продуктивного часу щокварталу на заповнення документів та звітів. 

Пан Азаров, який відлетів з України у розпал протестів, заявляє, що новий Кодекс є найліберальнішим в Європі. Цілком можливо, хоча 1% адміністративу та поліцейських принципів можуть зіпсувати навіть 99% лібералізму. Цього мало - система впровадження має бути ліберальною і максимально простою, вона має заохочувати та підтримувати підприємців, які генерують доходи та створюють робочі місця. На скільки можна зрозуміти влада не спромоглася зробити комплексного аналізу регуляторного впливу Кодексу у середньостроковій перспективі, що є обов'язковим при здійсненні таких масштабних реформ.

Коли говориш "А", говори вже й "Б" - система податкової звітності та сплати податків має стати простою і ліберальною, як в Європі. Звітування раз на рік, а не поквартально, використання інтернету або пошти замість кілометрових черг, створення "єдиних вікон" не лише для реєстрації, але й для звітування, скорочення (а не розширення!) масштабів перевірок та повноважень податкових органів, які за нової системи дійдуть до абсурду. І можливо тоді частка малого і середнього бізнесу у зайнятості та ВВП становитиме не 10% як зараз, а 50% чи 70%, як у країнах, на які так хоче рівнятися наш Прем'єр-міністр.

І можливо тоді Україні вдасться позбавитись титулу однієї  з найбільш інвестиційно непривабливих економік  і піднятися у рейтингу World Bank Doing Business із 145 хоча б на 100-те або 50-те місце із 183-х можливих (я вже не говорю про 12 місце Грузії!).До речі, у
цьому ж рейтингу Україна посіла 181 місце серед 183 країн (!) за рівнем складності сплати податків. Це про щось говорить.

Немає коментарів:

Дописати коментар