23 листопада 2010 р.

Податковий Кодекс як об'єднуюча сила нації?

Сьогодні (точніше вже вчора) на Майдані 2.0 сталося диво - Схід і Захід, а з ними Північ, Південь, Центр та інші географічно орієнтовані частини України стали пліч о пліч щоби висловити свій протест проти нового Податкового Кодексу. Я не буду аналізувати походження та довготривалість самої акції підприємців України проти прийняття Кодексу (відомим під псевдонімом КАТ - Кодекс Азарова Тігіпка), а також чи справді запропоновані реформи є драконівськими - експертів та бажаючих проаналізувати ці тренди і так достатньо.

Мене більш за все цікавить рушійна сила, яка наблизила здається такі далекі береги України. А чи насправді вони такі далекі? Чи дійсно Україна безнадійно розколота на мово-культурно-ментальні зони, чи це міф, який піддається руйнації. І чи не бажання побудувати конкурентну економіку та прагнення досягти успіхів самостійно, без надмірного контролю з боку держави, яка здається втратила зв'язок зі своїми громадянами, є магічним рішенням нашої "геополітичної поляризації"?

Просто практика показує, що і Схід і Захід має однаковий здоровий глузд та бачення майбутнього успіху країни. "Утром деньги - вечером стулья" вже не пройде. Підприємці хочуть знати як і скільки їх тяжко (а може і легко) зароблених податків піде на створення нормальних умов розвитку для всієї держави, а не для невеликої касти народних обранців та призначенців. Малий і середній бізнес, який став головною жертвою КАТа, як і 6 років тому, вирішив взяти справу у свої руки і примусити владу слухати тих, хто її обрав і хто її утримує.

Статистика говорить, що МСБ забезпечує 10% робочих місць та 9% ВВП України. Для того щоб Україна стала дійсно конкурентним гравцем  на світовій арені потрібно щоби ці відсотки бути вищими, а для цього влада має не контролювати, а всіляко підтримувати підприємництво, при чому на всій території держави, а не в окремих преференційних зонах. Сподіваюся цього разу влада зробить правильні висновки і, сама не відаючи того, допоможе різним регіонам України наблизитись один до одного, і не лише ментально, але й матеріально і соціально.

Немає коментарів:

Дописати коментар