31 березня 2011 р.

Валовий регіональний продукт за 2009 рік - вільне падіння регіонів

Сьогодні Держкомстат (не можу перевчитись на їх нову назву!) опублікував дані по Валовому Регіональному Продукту (ВРП) за 2009 рік.

Сюрпризів немає. Ми всі в курсі, що у 2009 році наш ВВП рекордно впав на 15%. Однак все одно цікаво подивитися на регіональні відмінності цього падіння.

На першому місці знаходиться один із промислових гігантів - Запорізька область - де падіння ВРП на душу населення склало драматичні 20.6%. Однак друге місце мене вразило. Не очікувала, що столиця так похитнеться під тягарем кризи, а скоріше під тягарем політичної тягамотини та анархії. ВРП Києва (на душу населення) у 2009 році скоротився на 19% порівняно з 2008 роком. Ось вам і результат ефективної роботи "молодої команди космічного мера". Поздоровляємо, хоча від нього вже майже нічого не залежить...

Сильних втрат, як і очікувалося, зазнали промислові центри України - Донецька і Дніпропетровська області - а також Закарпатська, яка до недавнього часу мала статус столиці автозборки України. Статус накрився разом із закриттям цехів... Втрати склали від 16% до 18%.

Області із порівняно скромним абсолютним рівнем ВРП та домінуванням агропромислового сектору вийшли відносними переможцями і втратили менше 10% ВРП. Серед них - Тернопільська, Хмельницька, Вінницька та Чернігівська області. Також порівняно легко відбулися АРК і південні середнячки - Херсонська і Миколаївська області.

Жоден із регіонів не спромігся вийти у плюс, що досить прогнозовано. Натомість тепер цікаво буде проаналізувати динаміку регіонального розриву ВРП, зважаючи на те, що "чемпіони" втратили найбільше, а традиційні лузери виявилися порівняно стійкими. Зважаючи на динаміку економічного розвитку у 2010 році прогнозую, що він і у подальшому скорочуватиметься, однак не за рахунок динамічного підтягування "низів", а за рахунок в'ялого зростання "верхів". Тому прогнозована конвергенція буде не прогресивною, а стагнаційною.

Далі буде..

P.S.: Держкомстат має (не)цікавий підхід до лінків, тому я зберегла файл у Google Docs - ось посилання.

P.P.S. Якщо вам сподобався цей пост, підтримайте автора на конкурсі українських блогів BUBA 2011. Залиште свій голос за цим посиланням. Дякую!

Немає коментарів:

Дописати коментар