17 лютого 2011 р.

Асоціація регіональних студій

У такому далеко-недалекому жовтні 2009 року я розпочала цей блог із посту про Асоціацію регіональних досліджень, членом якої я є протягом останніх десяти років. Я також обіцяла написати про інші професійні асоціації, які можуть бути цікавими моїм колегам, друзям і всім фанатам регіональних досліджень.

Час написати про ще одну міжнародну Асоціацію - не менш важливу і не менш цікаву для практиків та науковців, які працюють у сфері просторового планування, регіональної політики і розвитку. Мова про Міжнародну Асоціацію регіональних студій (Regional Science Association International, RSAI). Вона була започаткована у 1954 році в США одним із стовпів регіональної науки, засновником міждисциплінарних регіональних студій (regional science) Уолтером Айзардом (Walter Isard), який помер лише декілька місяців тому у віці 91 року.

Асоціація нині є глобальною мережею, що об'єднує тисячі науковців через три субрегіональні асоціації - Європейську, Американську та Тихоокеанську. RSAІ має цілий арсенал цікавих публікацій - профільні журнали Regional Science Policy and Practice та Papers in Regional Science, серії книжок та бюлетень.

Європейська Асоціація (ERSA) є автономним об'єднанням  трьох з половиною тисяч європейських експертів і дослідників. Мабуть вона є найбільш "близькою" для українських експертів - її тематика для нас особливо актуальна, а добиратися на її заходи ближче і дешевше:-) Хоча не варто ігнорувати силу американських, азійських та австралійських дослідників - RSAI чудове місце для глобального нетворкінгу.

ERSA організовує багато заходів - від щорічних конгресів та тематичних конференцій і семінарів до літніх шкіл для молодих науковців. Я до речі приймала участь в одній із літніх шкіл - у Швеції у 2002 році. Важко переоцінити позитивний ефект від тижневого інтерактивного напівнавчального напівконференційного заходу, де молоді науковці мали змогу неформально спілкуватися із міжнародними класиками сучасної регіональної науки, яких як правило ти цитуєш у своїх дослідженнях...

Цьогорічна літня школа для молодих науковців відбудеться у Люксембурзі - деталі поки що невідомі, але їх скоро мають викласти за цим посиланням. А наступний міжнародний конгрес ERSA "Нові виклики для європейських регіонів та міст у глобалізованому світі" відбудеться у Барселоні з 30 серпня по 3 вересня 2011 року. Головною перлиною конгресу на мою думку є Річард Флорида. Детальну інформацію можна знайти за цим посиланням. Кінцевий термін подачі тез - 4 березня 2011.

Слід зазначити, що історично існує певна конкуренція між Regional Science та Regional Studies асоціаціями. Багато експертів обирають одну чи іншу, деякі тусуються в обох. Як правило Science приваблює спеціалістів із просторового планування, моделювання, локаційної теорії, нової економічної географії (за Кругманом) та економетрики. Studies більше апелюють до експертів з регіональної політики та розвитку з меншими математичними нахилами. Хоча останнім часом обидві асоціації дуже розширили коло своїх інтересів та публікацій, а відмінності у спектрах інтересів членів майже відсутні. Більш того, вони почали співпрацювати!

Отож обирати вам - куди приєднуватися. Обидва варіанти обіцяють великі можливості для інтернаціоналізації ваших ідей та вивчення міжнародного досвіду. Одне ясно - якщо ви дійсно бажаєте мати міжнародну перспективу процесів, що відбуваютьс у сфері ваших інтересів, то треба обрати хоча б одну з асоціацій!

А я із наступного підвищення зарплати (коли вона у мене взагалі з'явиться!) певно також приєднаюся до ERSA:-)

Немає коментарів:

Дописати коментар