7 лютого 2011 р.

Цікаві статті та книга про урбаністику, міське планування і якість життя в метрополіях

В останніх номерах журналу "Эксперт" я знайшла цікаву підбірку статей про стратегію розвитку міст, планування та якість життя у сучасних метрополіях. Росіяни міркують над проблемами своїх міст - недосконалістю їх середовища для життя і непривабливістю для інноваційних інвесторів - в контексті успіху різних міст світу.

Нам, українцям, такі роздуми теж дуже необхідні, а дії - ще більше.

Мені більш за все сподобались три статті:
 
1. Как сделать город пригодным для жизни - про вдалий досвід Барселони і Курітіби
2. Лучшие городские практики мира  - міжнародний калейдоскоп прикладів успішного розвитку міст у різних сферах
3. Город-вызов или город-сад? - чудова стаття про два найбільш вдалі варіанти розбудови наукового міста Сколково, що були подані на міжнародний конкурс. Мене звичайно більше приваблює французький варіант міста-саду. Сама живу в такому і мені це дуже подобається:-) Хоча голландський проект певно більш підходить для "надхнення" на інновації.

А про різні підходи до містопланування та приклади феноменальних успіхів або провалів тих чи інших концепцій (як то "сяюче місто" Лє Корбуазьє або ефект Більбао) гарно написав Вітольд Рибчинський, один із найбільш талановитих сучасних дослідників-урбаністів, у своїй останній книзі Makeshift Metropolis: Ideas About Cities. Дуже рекомендую і скоро напишу короткий огляд.

Немає коментарів:

Дописати коментар