1 жовтня 2010 р.

Хмари над Брюсселем: майбутнє регіональної політики ЄС

Цього вікенду по всій Європі тисячі людей будуть пакувати валізи - 4 жовтня у Брюсселі починається Європейський тиждень регіонів і міст, вже восьмий. Минулого року я писала про останній Європейський регіональний тиждень (до речі це був один із перших постів на Акцентах!)

Настрій у більшості делегатів із регіонів буде не дуже райдужним - по всьому ЄС пройшла хвиля "рятувальних операцій" національних економік та єдиної валюти. Нині найпопулярнішими словосполученнями у лексиконі держслужбовців є "скорочення видатків" та "режим економії" (in English - cuts and austerity). Деякі країни переживають це у м'якій формі (Німеччина), інші закручують гайки по максимуму (Великобританія).

У часи, коли ефективність майже будь-яких видатків ставиться під сумнів і під ніж ідуть лікарні із поліцейськими, пожежні станції та вільні місця в університетах, все більше питань постане навколо правомірності витрати третини комунітарного бюджету ЄС на регіональну політику, або як її все частіше називають, політику єднання (cohesion policy). Наприклад Уряд Британії, який нещодавно вирішив скасувати дев'ять англійських Агенцій Регіонального Розвитку і заощадити таким чином десятки мільйонів фунтів, якщо не сотні, матиме резонне питання чому він повинен платити за комунітарну регіональну політику, якщо не може собі дозволити сплатити за національними рахунками.

Бюджет Євросоюзу працює на основі семирічних програм, а тому до 2013 року особливих змін навряд чи слід очікувати. А ось із 2014 року справи можуть змінитися і перші тривожні ластівки з'являються вже зараз, коли міністри фінансів країн-членів починають обговорювати проект бюджету на наступну семирічку.

Тривожні сигнали подають і Комісар у справах регіональної політики Йоганес Хан, і колишній Комісар, а нині голова Комітету з питань регіональної політики Європарламенту Данута Хюбнер. Вони скористалися технікою "найкращий захист - це напад" і почали активну кампанію захисту регіональної політики ЄС. До них приєднуються і представники тих регіонів, які отримують суттєву підтримку із Структурних фондів, а значить мають шанс стати супер-лузерами нового режиму економії.

Подивимось що з цього вийде - буде цікаво почитати у листопаді П'ятий Звіт Єднання (Cohesion Report), що має окреслити досягнення і недоліки цього сектору політики за останні роки. Гадаю його висновки багато у чому будуть визначальними для вибору пріоритетів регіональної політики та визначення обсягів її фінансування на майбутнє.

А поки що, для тих хто цікавиться, ось посилання на останнє число Panorama magazine, офіційне видання DG Regio.

2 коментарі:

  1. Судячи з обраної позиції захисту (яку я розгледіла у посиланні наданому в цій статті), перспективи на отримання третини бюджету на потреби регіональної політики - досить непогані. З іншої сторони, якщо Великобританія закрила свої Агенції регіонального розвитку (а мені видається що протягом останніх 10 років не було жодної країни розташованої на схід від Німеччини, службовців якої не звозили б ознайомитись з цим інструментом реалізації регіональної політики),то питання стоятиме саме так, як пише в статті Ольга.
    Звісно, що найкращим аргументом на користь регіональної поліики буде показники її ефективності. Ефективності в яку повірять не тільки пересічні читачі преси, а самі творці і вершителі політики, які з висоти свого досвіду точно знають що стоїть за тим чи іншим показником і наскільки він відображає реальну ситуацію та зміни накраще. Все вказує на те, що прихильники регіональної політики свідомі цього і працюють з закоченими рукавами, бо хоч час і піджимає, але дедлайн ще не завтра.

    ВідповістиВидалити
  2. Бінго! Сподіватимемось у листопаді почуємо гарні новини про ефективність РП Євросоюзу і вершителі будуть сповнені рішучесті не "різати по живому", як це роблять англійці, вже в котре...

    ВідповістиВидалити