8 жовтня 2009 р.

Європейські посиденьки


На цьому тижні у Брюселі відбулися традиційні, сьомі Відкриті Дні регіонів і міст Європи. Це грандіозний захід під егідою Єврокомісії та Комітету Регіонів, на який з’їзжаються представники регіональних і місцевих органів влади зі всіх країн-членів ЄС та інших країн Європи (33 загалом), представники бізнесу, громадського сектору, експерти, науковці, преса та ін. Цього року форум зібрав 7 тисяч учасників, які прийняли участь у більш ніж 250 заходах.


Мені випала нагода відвідати цей форум два роки тому і можу сказати, що атмосфера була просто фантастичною. Тисячі людей, які розмовляють однією мовою – якщо не буквально, то фігурально. Вся «євробюрократична» частина Брюселю була окупована регіонами та їх партнерами з різних секторів, місто було наповнене дискусіями та подіями, які стосуються безпосередньо регіонів та місцевих органів влади. Звичайно, також було багато «регіональних вечірок», що також важливо для утримання високого рівня зацікавленості серед учасників:-)

Цього року домінуючою темою форуму була економічна криза та шляхи її подолання, що можуть і мають бути здійснені на місцевому та регіональному рівнях. Європейці прийшли до висновку, що запровадження інновацій у різних сферах економіки та суспільного життя є шляхом до економічного зростання і підвищення конкурентності Євросоюзу.

Цікаво, що тема кризи та регіональних відповідей на неї обговорювалася і на цьогорічному Львівському економічному форумі, що відбувся на початку жовтня у Трускавці. Так скалалося, що у минулому я мала задоволення прийняти участь і у цьому заході, при чому не один раз. Під час форуму Губернатор Львівщини Микола Кміть ініціював підписання Меморандуму про сприяння розвитку регіонів між регіональними лідерами та Урядом України. Цей документ має встановити засади синхронізації дій центральної та регіональної влади, а також сприяти реформуванню бюджетної сфери для укріплення фінансових позицій регіонів. Здається, що представники різних щаблів влади в Україні, після майже двох декад дискусій, все ще шукають спільну мову...

Тобто Європа, яка вже визначилася із «лексиконом» та правилами гри, дивиться у майбутнє і визначає пріоритети виходу з кризи. А ми, в Україні, все ще намагаємося встановити правила гри та «озброїти» регіони базовими можливостями для здіснення по справжньому автономних та суттєвих кроків на шляху до економічного розвитку та добробуту місцевих громад. Не важко здогадатись хто вийде із кризи швидше і у найкращій формі :-(

Цікаво, чи відбудеться «наближення» тематики дискусій наступного року? Будемо слідкувати. А якщо у вас є бажання і фінансові можливості, то ви можете почати готуватися до наступних Відкритих Днів у Бельгії вже сьогодні – програма вже планується, а готелі бронюються:-)

Немає коментарів:

Дописати коментар