21 жовтня 2010 р.

Міста України - рейтинги і персоналії

У жовтні вітчизняна аналітична преса намагається втамувати інтелектуальний голод бажаючих дізнатися більше про майбутнє українських міст і регіонів України напередодні місцевих виборів. Одні це роблять через призму вивчення кандидатур на посади мера, інші - аналізуючи успіхи соціально-економічного розвитку територій.

Журнал Профіль зробив перше - опублікував тематичний номер із профілями потенційних мерів великих і не дуже міст України. Цікаво дізнатися про героїв із досить віддалених куточків батьківщини, які можуть стати або не стати мерами вже через 10 днів.

Одночасно "Українська інвестиційна газета" спільно із "Кредит-рейтингом" збагатили аналітичну ниву соціально-економічного розвитку регіонів - вони опублікували рейтинг "Топ-100. Кращі міста і регіони України". На основі тридцяти показників міста і регіони у різних "вагових категоріях"  зайняли свої призові і не дуже місця. Все обійшлося без сюрпризів - Київ посів перше місце серед регіонів за рівнем соціально-економічного розвитку, а Донецька область - за рівнем промислового розвитку. Серед міст різного масштабу чемпіонами виявилися Донецьк (більше 500,000 населення), Хмельницький (100,000-500,000) та Іллічівськ (до 100,000 населення). Цікаво що Ялта взяла приз міста із найкращим антикризовим потенціалом. Вам вирішувати чи час пакувати валізи і емігрувати у ці оази добробуту.

Пан Тихонов навіть встиг вручити нагороди переможцям рейтингу, в тому числі найбільш ефективним регіональним менеджерам (губернаторам та мерам), що без сумніву буде пропіарено відповідним чином на фінальній дистанції передвиборчої гонки.  

2 коментарі:

  1. Хочеться сказати: "Как дети". Чи це вони такі примітивні чи нас такими вважають? Боюсь велика ймовірність що і те і те вірне.

    Окремі нагороди за кращий економічний розвиток, окремі за кращий соціально-економічний... Шкода що елементи аналізу відсутні. з яких би було ясно який набір показників брався до уваги і чим переможці від аутсайдерів різняться. Особливо мені подобається нагорода губернатора Львівщини, який ще і місця губернаторського як слід не загрів, а вже зробив значний вклад в розвиток регіону. Може квартиру собі купив і тим самим призвів до позитивної динаміки ринку нерухомості?

    З. Самотій

    ВідповістиВидалити
  2. Це, на жаль, класична проблема рейтингів, оскільки композитний індекс складається із суб'єктивно обраних показників і якщо б вибір був іншим, то й результати також. А про стиль менеджменту дійсно важко судити після місяця з гаком на посту. Певно це аванс, дуже дорогий:-)

    ВідповістиВидалити