18 жовтня 2010 р.

Назад, у майбутнє: нова економічна географія світу

Застарілі джерела теж іноді вимагають уваги, особливо коли першого разу їх лише трохи "просканував" і забув.

Я хотіла б повернутися до World Development Report 2009 (Звіт про світовий розвиток) Світового Банку, головною темою якого була нова економічна географія світу.  Нещодавно я знову мала можливість його почитати, а також послухати презентацію на тему нової економічної географії Росії, яка базувалася на звіті СБ дворічної давнини.

Світовий Банк приділяє досить велику увагу  процесам, які на його думку маюсь сприяти більш успішному та стійкому розвитку країн світу - від найрозвиненіших до найбідніших - щільність розселення та економічної діяльності, концентрація економічної діяльності і скорочення відстаней між економічними агентами, демонтаж перешкод на шляху вільного руху товарів, капіталів і людей. Навіть головний лозунг звіту звучить як "Розвиток у 3D - Density, Distance and Division (щільність, відстань, розділ).

Успіх на думку економістів СБ полягає у більш раціональному використанні ресурсів і більш функціональному розташуванні виробничих і невиробничих потужностей - у розвиваючихся країнах вони занадто "розпорошені" і тому ефект від агломерування дуже незначний. Рекомендації у російському звіті теж були подібними - сконцентрувати людські та інші ресурси на більш компактних територіях, пріоритетно розвивати Москву та декілька інших великих міст, які мають стати локомотивами економічного прориву Росії. Однак важко не побачити однобічність у даному аналізі стану речей - просторове розміщення населення і його економічної діяльності підпорядковується не лише економічним законам, але й соціальним, історичним, а також політичним пріоритетам. Велика концентрація економічної активності, яка спрацювала в одній країні (Японія, Канада, Австралія) не обов'язково призведе до успіху в іншій, бо первинні умови розвитку є дуже різними. Більш того, надмірна концентрація часто призводить до перегріву та перевантаження системи, коли втрати від нагромадженння перевищують вигоди.

Висновок один - простий і складний одночасно - просторове розміщення і стимулювання регіонального розвитку країни має відповідати пріоритетам довгострокового розвитку держави, базуватися на наявних факторах і умовах, та враховувати реалії глобальної економіки. Екстраполяція успіху з іншого географічного регіону або відрізку часу може бути гарною теоретичною вправою, але на практиці принесе не стільки користі, скільки шкоди.

Ось такі короткі роздуми навіяні звітом, який я дуже рекомендую всім фанатам економічної географії та світової економіки і не лише:-) Англійський текст можна завантажити безкоштовно тут А скорочену версію російською мовою ви знайдете тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар