6 квітня 2011 р.

Регіональна політика - чергова перетурбація

Як я й передбачала, регіональна політика покинула незручні пенати Міністерства регіонального розвитку і будівництва і знову опинилася у батьківських обіймах Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Про це свідчить сьогоднішній Указ Президента про зміну назви першого - на Міністерство будівництва та житлово-комунального господарства.

Експеримент з утворення окремого міністерства, яке б займалося питаннями регіонального розвитку, провалився. При чому він провалився ще чотири роки тому, оскільки регіональна політика ніколи не спромоглася зайняти пріоритетне місце у структурі Мінрегіонбуду, особливо коли у 2008 році нас поглинула криза і будівельний сектор впав у кому. Більш того, протягом трьох років Мінекономіки і Мінрегіонбуд сперичалися хто головніший і крутіший і лише наприкінці минулого року відбулося повне "кадрове відторгнення" регіональної політики з Мінекономіки. Але як ненадовго!

Шкода спеціалістів високого класу, доля яких тепер взагалі незрозуміла. Однак цікаве інше. Мінекономіки перетворюється на справжнього монстра, оскільки поступово поглинає функції десятка ліквідованих агенцій і комітетів (Держпідприємництво і Держстандарт  - одні з наймасштабніших трофеїв пана Клюєва). При законодавчому обмеженні кількості замміністрів (три) статус регіональної політики суттєво впаде, адже навряд чи вона матиме свого "власного" замміністра. Скоріш за все ми повернемося до 2003-04 років, часів Департаментів і міноритарних ролей.

Сподіваюся експертно-аналітичний ресурс Міністерства не буде втрачено, інакше перспективи розробки і впровадження ефективної регіональної політики, як цього бажає президент у 2011 році, виглядатимуть сумнівно...

До речі нагадую, що нещодавно я писала про те, чому регіональна політика в Україні є неефективною.

Немає коментарів:

Дописати коментар