23 квітня 2011 р.

Конференція RSA. Інфраструктура не є панацеєю

Із цим висловом можуть погодитися особливо ті, хто останніми роками бував у Португалії або Угорщині і мав можливість прокатитись на авто по супер-модерним автострадам, де інші автомобілі зустрічаються не так вже й часто...

На конференції RSA поміж іншими був виступ представника OECР Енріке Гарчілазо, який дав стислий аналіз основних трендів у розвитку регіонів 34-x країн-членів ОЕСР. Одним із найбільш цікавих аспектів як на мене виявився аналіз чинників впливу на економічне зростання регіону.

На основі бази даних розвитку регіонів країн-членів ОЕСР з 1995 по 2007 рік і за допомогою різних статистичних методів експерти ОЕСР дійшли висновку, що найбільш важливим і "прямим" фактором впливу на динаміку економічного зростання є людський капітал (освіта, знання і навички). Чим вищий рівень розвитку людського капіталу, тим вищі темпи зростання регіональної економіки. Другим за важливістю фактором є інновації (наукові розробки, дослідження). Третім фактором виявилась інфраструктура, однак її вплив на економічне зростання проявляється лише у комбінації із іншими двома факторами - людським капіталом і інноваціями.

Більш того, нові об'єкти інфрастуктури мають вищий рівень віддачі у недорозвинених регіонах. Тоді як регіони-лідери, де вже є достатньо інфраструктури, демонструють нижчі за середні рівні віддачі.

Окрім того слід пам'ятати, що різні фактори мають різний період "віддачі". Якщо ефект від нових об'єктів інфраструктури та інвестицій в людський капітал можна побачити через 3 роки, то ефективність інвестицій в інновації можна відчути лише за 5 років.

Це гарна ілюстрація для фанатів великих інфраструктурних проектів, які очікують позитивного ефекту "буквально завтра" і які не мають бачення їх ролі за межами короткострокових і вузьких цілей (як наприклад це відбувається із багатьма об'єктами інфраструктури для Євро-2012 в Україні).  

Немає коментарів:

Дописати коментар