19 квітня 2011 р.

Конференція RSA. Сучасна регіональна політика: зміна парадигми


Оскільки це один з основних міжнародних форумів у сфері регіональної політики і місцевого розвитку, я вирішила присвятити декілька наступних постів новим ідеям, цікавим думкам і виступам протягом конференції. Також я продовжу минулорічну традицію і найближчим часом опублікую презентації на тему регіонального розвитку в Україні, які були представлені колегами під час конференції.

Почну з основного меседжу, який можливо і не зовсім новий, однак безперечно набуває масштабів офіційної позиції Європейського Союзу, урядів розвинених країн та міжнародної експертної громади.

Регіональна політика, як редистрибутивна політика, що спрямована на подолання диспропорцій та наближення рівнів соціально-економічного розвитку найбільш і найменш розвинених регіонів країни, залишилась у минулому. Сьогодні регіональна політика є політикою створення можливостей, спрямованою на розбудову сильних конкурентних регіонів через стимулювання і підтримку економічного зростання, інновацій, інфраструктури та людського капіталу. Зміна парадигми регіональної політики визнається як політиками та урядовцями (Комісіонер Йоганес Хан), так і експертами і аналітичними організаціями (ОЕСР).

Отож замість «створити і перерозподілити» головними дієсловами нині стали «дати можливість і підтримати». Окрім того, основними атрибутами нової парадигми регіональної політики є децентралізована багаторівнева система врядування, кооперація і залучення максимальної кількості партнерів на місцевому і регіональному рівнях. 

Щодо зміни підходу у регіональній політиці ЄС, то Комісіонер Хан сформулював нову модель наступним чином: інтегральний підхід до конкретної території (Integrated place-based approach). Це означає, що наступні програми підтримки регіонального розвитку ЄС матимуть більш комплексний характер, із багатьма складовими, комбінація яких дозволить досягти значного ефекту синергії, і вплив яких матиме більш системний і довготривалий характер. Одночасно, внаслідок дефіциту фінансових ресурсів, заходи матимуть більш концентрований характер, а загальна система вимагатиме більш жорсткого дотримання певних стандартів для отримання підтримки зі структурних фондів.

Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар