28 квітня 2011 р.

Як зруйнувати регіональну політику за 1 рік - короткий курс

Минулого тижня, коли у Ньюкаслі проходила конференція RSA - міжнародного форуму з питань регіональної політики та розвитку - атмосфера у кулуарах мала певний дисонанс і дискомфорт, також у деяких учасників могло виникнути відчуття існування паралельних світів.

З одного боку 450 експертів із різних куточків світу обговорювали найрізноманітніші аспекти регіональної політики, регіонального і місцевого розвитку, урбаністики, просторових аспектів зайнятості, освіти, інновацій, підприємництва та ін. З іншого боку це проходило в країні, в якій кожного дня, цеглина за цеглиною, розбирають підвалини регіональної політики і окремі її інституції.

Протягом року я часто писала про новини з британського "регіонального фронту". Останній пост можна прочитати тут. Однак одна річ описувати плани і потенційні політики, а інша дивитися на демонтовані інституції та сотні кваліфікованих кадрів, які втратили роботу та надію знайти нову за фахом. Бо в Британії у наступні 5 років попиту на спеціалістів у сфері регіональної політики не буде ВЗАГАЛІ. Звичайно деякі аспекти політики існуватимуть під іншими іменами і запаковані в інші обкладинки, однак цілісної системи немає.

Отож за останні місяці у восьми англійських регіонах закрилися Регіональні Офіси Уряду, які були започатковані ще при попередньому уряді консерваторів. Ще раніше були скасовані посади регіональних міністрів (які заради правди слід відмітити були досить символічними і малодієвими). Одночасно на половину скоротили штат у восьми Агенціях регіонального розвитку (АРР) (за виключенням Лондонської, яка правда теж реформується). АРР будуть остаточно закриті у березні 2012 року, а зараз вони поступово втрачають функції, гроші і людей. Адміністрування структурних фондів (зокрема ЄФРР) з липня передається у Міністерство громад і місцевого врядування (ось вам і децентралізація).

Також минулого місяця закрили досить успішну надрегіональну ініціативу - Північний Шлях (Northern Way) - що фінансувалася АРР трьох північних регіонів Англії і розробляла та впроваджувала просторову політику, спрямовану на підвищення конкурентоспроможності Англійської Півночі через інвестиції у транспорт, інновації, альтернативну енергетику та нові кваліфікації.

Новий уряд також ліквідував велику кількість регіональних органів управління у сфері медицини, освіти, культури, Аудиторську комісію що робила моніторинг ефективності роботи та витрат місцевих органів влади.

Одночасно скорочуються бюджети місцевих рад і відповідно витрати на стратегічне планування і економічну політику. Фонд регіонального зростання, який нещодавно відібрав першу хвилю проектів, в основному фінансує проекти запропоновані приватним сектором. Інвестиції у капітальну інфраструктуру регіонів та витрати на нові навички, кваліфікації, підтримку бізнесу зазнають драконівських скорочень.

Також кожен регіон Англії за останні три роки розробив два ключові стратегічні документи - Стратегію просторового розвитку і Стратегію економічного розвитку. Вони відповідно були "профільтровані" у стратегії розвитку окремих міст, графств і громад. Нині всі 16 документів опинилися у корзині для сміття. Без права повернення...

Але найбільше лякає навіть не це. На питання яким чином місцеві лідери Ньюкаслу або інших міст півночі (або півдня - без різниці) планують використовувати напрацювання АРР, регіональні стратегії, аналітичні інструменти та кваліфіковані кадри відповідь була одностайна - ніяк. Немає коштів, немає планів, немає бачення. І це після майже декади гігантських державних інвестицій у цю сферу. Тобто мільярди фунтів було витрачено марно...

Це не перший раз коли Великобританія робить поворот на 180 градусів щодо ставлення до регіонів та підходу до просторового розвитку країни. Періоди любові та розквіту вже були не раз затьмарені періодами занепаду та ігнорування. Нинішній льодовиковий період щодо регіональної політики теж колись кінчиться. Однак через 5, 10 або 20 років доведеться починати все з початку, з фундаменту, бо від існуючої системи ніц не лишиться.

Чудовий спосіб регулярно витрачати мільярди державних коштів, чи не так.

2 коментарі:

  1. Оля, я просто в шоці… Ще з Ларгісу у мене було відчуття, що уряд ВБ вважає принципи, на яких заснована регіональна політика цієї країни, такими, що мають бути основою для реформи регіональної політики всього ЄС (ніби модель-зразок «створювати стійкі громади»). Боже, як гарно, що ти про це пишеш…

    Тетяна

    ВідповістиВидалити
  2. Громади насправді залишаться в урядовій політиці - консерватори великі фанати локалізму і всіляко хочуть підтримувати саме стійкі громади і "велике суспільство" (big society). Однак слухати нічого не хочуть про регіони і регіональну політику, відповідно принцип субсидіарності іде на смітник. Нині ніхто і не думає експортувати британську модель! Треба змиритися, що у кожного уряду своя фішка, британці - як і українці - заручники політичних циклів:-) Се ля ві...

    ВідповістиВидалити