20 квітня 2011 р.

Конференція RSA. Три типи сучасної регіональної політики

На конференції RSA у Ньюкаслі виступав один з найбільш поважаємих експертів у сфері регіонального розвитку і регіональної політики, автор Звіту для Єврокомісії «Програма реформування політики єднання» (2009)  Фабріціо Барка, генеральний директор Міністерства економіки і фінансів Італії.

Він дуже лаконічно сформулював три типи сучасної регіональної політики і я не можу не поділитися цією геніальною простотою.

Отож, три типи є наступними:
1. Політика яка ігнорує простір або «просторово сліпа політика» - не визнає просторового впливу окремих заходів та інструментів. Більшість заходів макроекономічної, фіскальної та секторальної політики є «сліпими».
2. Політика орієнтована на простір – визнає просторовий вплив і пропонує систему заходів для досягнення певного ефекту у соціально-економічному розвитку певного регіону. Центрально керована регіональна політика, яка ігнорує точку зору і пропозиції з місцевого рівня.
3. Політика що базується на території або place-based policy – перш за все орієнтується на інтереси і потреби певної території при визначенні пріоритетів та реалізації інструментів. Базується на місцевому знанні та досвіді. Це децентралізована регіональна політика, де центральний уряд залучає місцевих та регіональних партнерів від початку до кінця.

Насправді третій тип є комбінацією другого типу із місцевою експертизою і знанням.

До речі, за цим посиланням можна прочитати повний текст промови Комісіонера Йоганеса Хана на конференції RSA 19 квітня. Цікаво, що Хан є останньою потенційною жертвою європейських скандалів у сфері плагіату. Віденський університет цього тижня почав розслідування щодо його докторської дисертації, у якій вбачають елементи плагіату...

Немає коментарів:

Дописати коментар