20 січня 2011 р.

Україна - нерайдужний прогноз на майбутнє

Сьогодні я відповідала на питання анкети-прогнозу експертів  для Euromoney щодо ризиків розвитку країн світу у 2011 році. Із прогнозів для групи країн у сфері моїх інтересів найбільш депресивним виявився, досить очікувано, прогноз для рідної України.

Питання стосувалися економічного розвитку, інституційного середовища і політичної стабільності. Більше половини моїх оцінок були у нижньому квентилі або половині.

І справа не в тому, що в Україні високий державний борг, бо багато держав світу мають куди тяжчий тягар і за правильної економічної політики його можна позбутися у досить притомні терміни. І справа також не в тому, що Україна щороку "меншає" на 200-300 тисяч людей (останні цифри Держкомстату чи як він там зараз називається говорять про реверс демографічного "вибуху" оскільки народ не так активно народжує дітей, однак все ж так активно вмирає) - старішає весь "золотий мільярд".

Справа у питаннях політичної культури, прозорості влади, очікуваності регуляторних змін та справедливості судової системи - всі ці категорії у нас наближаються до нуля, при чому це наближення особливо прискорилося за останній рік.

І яка прогнозованість влади можлива, якщо будь-який привід (чи то мітинг на День Соборності, чи то серія вибухів у Макіївці) будуть використані для подальшого закручування гайок. Коли антикорупційні закони відміняються через тиждень після їх входження в дію. Коли Податковий Кодекс приймається без врахування думки підприємців та експертів, швиденько переробляється за ніч, і входить в силу із досить косметичними змінами, що не обіцяють нічого доброго і так занедбаному малому і середньому бізнесу?

Закручуйте гайки, будь ласка. Тільки перестаньте називати це демократією та відкритою ринковою економікою. Називайте речі своїми іменами. Поверніться до (російських) витоків -  регульована ринкова економіка та керована демократія...

Немає коментарів:

Дописати коментар