17 січня 2011 р.

Найбільш інноваційні економіки світу

Рейтинги та індекси як ніколи в моді. І хоча вони мають багато обмежень і їх достеменність часто ставиться під сумнів (найсвіжіша порція критики в Економісті за 8-14 січня 2011), однак вони все одно як магніт притягають до себе журналістів, політиків та дослідників. Немає нічого кращого ніж сотні цифр та графіків зведених в одну гарну таблицю, де чітко видно хто перший, а хто останній.

Один з останніх рейтингів опублікував лондонський Legatum Institute, який оцінив країни світу за інтегрованим індексом добробуту (prosperity index). На думку авторів унікальність цього індексу полягає у тому, що він одночасно оцінює економічні здобутки держави та якість життя населення. Як правило ці два елементи розведені: одні рейтинги оцінюють ефективність економіки країни (наприклад Індекс конкурентоспроможності Світового Економічного Форуму), інші - рівень життя (наприклад Індекс людського розвитку ООН), а деякі - рівень демократії (наприклад Freedom House).

Окремо Інститут Легатум визначив десятку найбільш інноваційних країн світу. Ця десятка відрізняється від десятки країн із найвищим добробутом. На думку авторів документу справді інноваційною є та країна, яка сприяє поступу добробуту всього людства. У цій країні всіляко підтримується приватна ініціатива та створюються сприятливі умови для реалізації ідей та винаходів. Це відповідно генерує високий рівень доходів та створює комфортні умови життя. Комбінація персонального комфорту, ініціативи та системної підтримки підприємництва є ключовою для розвитку інноваційної економіки, яка б не лише замикалася сама на собі, а й створювала нові продукти і послуги глобального масштабу.



Отже десятка найбільш інноваційних країн світу виглядає так:

1. Данія
2. Швеція
3. США
4. Фінляндія
5. Велика Британія
6. Норвегія
7. Ірландія
8.Сингапур
9. Ісландія
10. Канада

Як бачимо скандинави всі без виключення є супер інноваторами, так само як і англомовні світові лідери (і середнячки).

Україну годі шукати в інноваційному рейтингу. Зате її слід є у рейтингу добробуту - вона замикає сьому десятку (знаходиться на більш ніж скромному 69-му місці). Перед нами - Росія, Білорусь, Шрі Ланка, Ботсвана і Ямайка. За нами - ще 41 країна.

Є куди тягнутися - до зірок...

Немає коментарів:

Дописати коментар