18 січня 2011 р.

Чи варто обмежувати зростання міст?

На порталі журналу Economist протягом тижня відбувається цікава дискусія в реальному часі щодо необхідності обмеження зростання міст для покращення якості життя. Дуже цікаві протилежні точки зору представлені Полом Джеймсом з Австралії (за обмеження урбанізації) та Четаном Вайдья з Індії (проти). Всі читачі можуть прийняти участь в голосуванні та залишити коментар (хоча залишилось буквально пару годин відкритої дискусії). Результати дебатів опублікують у середу 19 січня.

Навіть якщо ви не встигнете прийняти активну участь все одно цікаво дізнатися про найсвіжіші думки про вплив урбанізації на життя планети і людей.

Я особисто навряд чи можу погодитись із тезою, що зростання міст варто обмежувати. По-перше, дуже мало доказів того, що це взагалі можливо (наприклад багаторічні намагання Франції придушити розростання Парижу та Британії наростити великі міста поза Лондоном не дуже результативні).

Однак варто розробляти стратегії управління містом, які б за умов зростання населення могли корегувати інфраструктуру та середовище міста таким чином, щоб життя у ньому не перетворилося на пекло, а сприяло продуктивній праці, гармонійному відпочинку та динамічному економічному зростанню (бо міста як правило заробляють левову частку національного доходу).

Одночасно завданням держави є створити гідні умови життя та роботи якщо не по всій території країни, то хоча б у більшості малих і середніх міст. Також слід налагодити ефективні транспортні зв'язки для маятникової міграції та зробити доступним по всій країні широкосмуговий інтернет для того, щоб робота людей прив'язаних до комп'ютерів (а таких зараз більшість) могла здійснюватися будь-де.

Немає коментарів:

Дописати коментар