9 вересня 2010 р.

Український Муніципальний Форум

Сьогодні у Ялті розпочинає свою роботу шостий Український Муніципальний Форум, який організований Асоціацією Міст України (АМУ). Програма заходу вражає - за три дні учасники мають намір вислухати і обговорити досить широкий спектр питань, що безпосередньо турбують міських голів, а значить і їх виборців.

Зокрема велика увага буде приділена питанням енергоефективності, теплопостачання, утилізації відходів, інших комунальних послуг, питанням стратегічного планування та державно-приватного партнерства, бюджетним проблемам та ін. Судячи із програми на форумі будуть представлені результати впровадження деяких пілотних проектів у цих галузях, що в основному фінансуються проектами технічної допомоги Уряду США (USAID).

Однак певно більшість учасників Форуму та нас, простих спостерігачів, цікавлять питання пов'язані із проведенням у жовтні 2010 року місцевих виборів. Завтрашній день Форуму буде досить напакований різнокаліберними урядовими та парламентськими фігурами - від Прем'єр Міністра до міністрів та голів парламентських комітетів - отже слід чекати гучних і не дуже гучних заяв у цій сфері. Хотілося б почути про ефективність та прозорість передвиборчої кампанії у різних регіонах України. Адже від цього залежить чи прийдуть до влади на місцях люди, яким виборці хочуть довірити свої проблеми, а також рішення і дії яких вони зможуть контролювати протягом всієї каденції місцевих рад. Відповідно рішення у соціально-економічній сфері будуть залежати від самостійності та відповідальності місцевих лідерів, які готові вести активний (а не пасивний) діалог із центральним урядом для покращення конкурентності економіки регіону та добробуту його населення.

Хоча, на жаль, судячи зі списку учасників, диверсифікованого підходу навряд чи слід чекати - партія влади затьмарила всі інші політсили своїм солідним представництвом на Форумі. І невідомо скільки ще (потенційних) міських голів перейдуть під прапор Партії Регіонв найближчим часом. Хоча щось мені підказує, що це навряд чи будуть відкрито обговорювати у пленарній залі Форуму...

Будемо слідкувати за новинами...

Немає коментарів:

Дописати коментар