15 червня 2010 р.

Бельгія, напіврозпад

Сьогодні я продивлялася останні новини про вибори у Бельгії. В основному я читала Шарлеманя - блог "Економіста" присвячений ЄС. По всьому видно, що Бельгія зробила ще один крок назустріч розколу - у неділю на загальнонаціональних виборах радикальна партія Новий Фламандський Альянс, що виступає за незалежність Фландрії (північної частини країни), набрала більшість голосів у парламенті (27).

Аналітики говорять про те, що деструктивні процеси у Бельгії, що особливо інтенсифікувалися в останні декілька років, є результатом змін у проекті "Єдина Європа". Багато з нас пам'ятають про концепцію "Європи регіонів", яка говорила про те, що поступово зростаюча автономія регіонів ЄС мала б призвести до нівелювання ролі національних урядів. До цієї концепції особливо привітно ставились регіональні лідери із сильними покликами до автономії та в кінцевому результаті - незалежності (це особливо стосуєтсья регіонів Іспанії, Італії, Бельгії). Однак концепція так і залишилася лише теоретичним доробком. Хоча роль регіонів у соціально-економічному розвитку ЄС продовжує зростати, "хватка" національних урядів не стає слабкішою.

Отож Бельгія, єдність якої завжди була сумнівною, не витримала розчарування Європейським проектом, як засобом для "комфортного вирішення" постійно жевріючого регіонального конфлікту між Північу і Півднем, і вирішила взяти бика за роги.

Результати виборів свідчать про те, що розкол Бельгії на дві або навіть три окремі державні утворення (Фландрія, Валлонія та місто Брюссель) із гіпотези поступово перетворюється на факт життя.

Цікаво все ж таки вивчити проблему поближче, можливо тут можна знайти паралелі із процесами, що протікають в Україні. Може хтось знає більше?

Немає коментарів:

Дописати коментар