17 травня 2011 р.

Проект Х для Росії - прогрес у Сколково

Минулого літа я написала серію постів про інновації в різних країнах та у різних аспектах. Одне з питань, яке особливо мене цікавить - це центрально керована інноваційна політика. Я зокрема слідкую що відбувається із "проектом Х" Росії, наукоградом Сколково.

Новини що надходять зі Сколково не зовсім системні, і як правило не зовсім позитивні. За гарними банерами, як наприклад будівництво дороги до Сколково, вибір архітектурного плану наукограду, створення дуже представницької ради фонду, вибір кваліфікованих менеджерів, дуже часто знаходяться менш привабливі факти і навіть скандали.

Вони вперто вказують на те, що держава, а точніше уряд, керуючи таким амбіційним та інноваційним проектом, на жаль, імпортує до нього всі біді російського державотворення та "ефективного управління" - корупцію, непотизм, сумнівне заволодіння земельними ділянками, суміш демагогії та нерозуміння сучасного ринку і потреб суспільства, централізований підхід без врахування думки громадськості, тотальне розкрадання в процесі будівництва та багато іншого.

Я не є фанатом Станіслава Бєлковського, але у статті для Слона минулого місяця він дуже гарно окреслив ключові проблеми Сколково і причини того, чому воно приречено на провал. Не всі його тези вірні. Особливо це стосується його думки щодо неважливості простору і просторової концентрації видів економічної діяльності у сучасному технологічному світі. Я вже декілька разів писала про протилежні тренди у розвинених країнах, де найбільш "віртуальні" компанії надають перевагу кластеризації та наближенню до подібних собі.

Однак він звів до купи багато цікавих і трагічних фактів із життя Сколково, які наводять на думку про те, що російська копія Силіконової долина буде нагадувати оригінал можливо лише назвою... А сама модель її створення, при всьому позитиві ідеї та стратегії, несе деструктивний заряд, оскільки бачення розвитку Сколково абсолютно не відповідає сучасній суспільно-економічній формації Росії та моделі управління (інноваційною) економікою. Звідси домінування героїні шпигунського скандалу та вартість розваленої дороги у горовах росіян - їм важко уявити це велике і світле майбутнє, яке створюється на їх очах перевіреними старими методами.

Як нещодавно зазначив мій знайомий російський професор, всі посади менеджерів у Сколково вже роздані "своїм" ефективним менеджерам. Дійсно талановитим людям місця не знайшлося. А шкода, все так добре починалося...

Немає коментарів:

Дописати коментар