11 травня 2011 р.

Міста можливостей

Світ побачило чергове цікаве дослідження про  глобальні фінансові, ділові та культурні центри. Консалтинговий гігант PWC опублікував звіт  "Міста можливостей" (Cities of Opportunity), що аналізує стан розвитку та перспективи на майбутнє 26-ти найбільших міст глобального значення - від Нью-Йорку до Пекіну, від Тороно до Москви, від Берліну до Сан-Пауло. Це вже четверте видання звіту.

Аналіз розвитку глобальних центрів робився за 66-ма показниками, що згруповані у 10 інтегральних індикатори:

1. Інтелектуальний капітал та інновації
2. Технологічний розвиток
3. Транспорт та інфраструктура
4. Здоров'я і безпека
5. Стійкий розвиток
6. Економічна міць
7. Легкість ведення бізнесу
8. Вартість
9. Демографія та якість життя
10. Стиль життя і можливості

Цікаві результати, які однак повністю співзвучні із іншими подібними ранжуваннями та індексами. Щоби бути успішним і приваблювати висококваліфіковані кадри та успішні компанії місто повинно бути не лише економічним мотором і фінансовим центром, але й також пропонувати цілий комплекс "послуг" і можливостей, які підвищують якість життя, креативність, інвестиційний клімат та створюють сприятливі умови для бізнесу.

Саме тому лідери рейтингу виглядають інакше від визнаних глобальних метрополій-лідерів. У п'ятірці лідерів є лише один "традиційний" глобальний центр - Нью-Йорк. Інші чотири міста є економічними середнячками, однак мають багато інших привабливих рис і тому більший потенціал і ширші можливості для розвитку- Торонто, Сан-Франциско, Стокгольм і Сідней. З іншого боку традиційні метро-лідери - Лондон, Париж, Токіо - обіймають 6-те, 8-ме та 14-те місце відповідно.

В рейтингу є близька до нас Москва, яка посідає 21-е місце. Це єдиний представник Центральної та Східної Європи у рейтингу. Рейтинг замикають Сан Пауло, Йоганесбург та Мумбай.

З повним текстом звіту можна ознайомитись тут.

А раніше я писала про інші рейтинги, наприклад:

1. Звіт EIU за підтримки Philips "Економіка життєздатності - якість життя у містах та економічне зростання"  (Liveanomics: Urban liveability and economic growth)
2. Звіт EIU на замовлення Siemens "Європейський зелений індекс міст" (European Green City Index).  

Немає коментарів:

Дописати коментар