31 січня 2012 р.

Мої новини тижня

Минулого тижня мені на очі потрапило багато матеріалів по розвитку міст. Спочатку Єврокомісія визначила діалог із містами як пріоритет своєї діяльності у напрямку стимулювання динамічного та стійкого економічного зростання. Відповідно на 16 лютого 2012 року заплановано проведення Форуму Міст, де мери міст ЄС та Єврокомісія обговорюватимуть механізми такої співпраці. Слід зазначити, що як правило ЄК веде прямий діалог із регіонами, а не містами, тому ці зміни є досить знаковими.

Також я знайшла чудовий документ по дизайну міського простору в Австралії - "Протокол дизайну міст Австралії. Створюємо місця для людей". Цей документ розроблений спільно центральним урядом, місцевою владою, бізнесом і громадами, з метою встановлення нових принципів розвитку міст та запровадження найкращих практик в урбан-дизайні. За цим посиланням можна знайти інформацію про Протокол, його принципи та найкращі практики.Комплексний підхід документу до якості життя, розвитку соціального капіталу, конкурентності територій та стійкого розвитку приємно вражає.

В Британії Центр Міст (Centre for Cities) опублікував черговий Cities Outlook 2012 (Огляд міст), де визначає основні тренди розвитку найбільших міст Британії, зокрема поглиблення диспропорцій між депресивними містами півночі та економічними моторами півдня.

Одночасно в Британії широкого резонансу набув звіт "Аргументи для повернення регіональної політики додому" аналітичного центру Open Europe, який закликає уряд до репатріації функцій регіональної політики із Єврокомісії до Лондона, мотивуючи це високими трансакційними витратами та нерелевантністю пріоритетів сучасної комунітарної регіональної політики ЄС інтересам британських регіонів, особливо депресивних. Насправді попередній Уряд лейбористів декілька років тому вже готував відповідний політичний документ по репатріації і від консерваторів-євроскептиків слід очікувати більш енергійних дій у цьому напрямку. Хоча сама пропозиція досить іронічна, зважаючи на той факт, що регіональна політика в Британії припинила своє існування минулого року як категорія. Нова мантра уряду - локалізм - а до неї важко приладнати цілі і принципи регіональної політики, які сповідує ЄС...

Якщо ви любите карти і вас цікавлять тенденції регіонального соціально-економічного розвитку країн ЄС, то вам буде цікаво подивитись на свіжий "Регіональний щорічник Євростату 2012".

Минулого тижня у Давосі пройшов щорічний Всесвітній Економічний Форум, і якщо ви цікавитеся позицією України у конкурентному світі, то раджу почитати останній Звіт про Глобальну  Конкурентоспроможність (Global Competitiveness Report 2011-12). Україна у глобальному рейтингу посідає неконкурентне 82-е місце.

Пости по темі:
1. Давос що проходить повз нас
2. Як зруйнувати регіональну політику за 1 рік - короткий курс

Немає коментарів:

Дописати коментар