23 січня 2012 р.

Перезавантаження після паузи

Після незручно довгої паузи я повертаюся в ефір. Моя відсутність частково пов'язана із довгими зимовими святами, частково із двома великими проектами і приблизно ста сторінками тексту, які слід було підготувати у досить короткі строки. На жаль, при великій кількості роботи, інші види професійної діяльності, в тому числі блог, страждають...

Але це позаду - а попереду Рік Дракона (вітаю!) із купою важливих подій і речей, про які цікаво і варто писати. А отже Регіональні Акценти повертаються до активного життя!

Я усвідомлюю, що не підвела підсумків минулого року, як це заведено. І не знаю чи варто це робити зараз - хочеться дивитися у майбутнє. Це небажання також можна пояснити відсутністю  гарних новин і значного прогресу у сфері регіональної політики в Україні та й у більшості інших країн.

Криза не вщухає і чим далі, тим більше жертв спостерігаємо у місцевій та регіональній економіці. Призупинені програми інвестування, у містах множаться недобудови, скорочення бюджетів для більшості публічних послуг, популістські обіцянки на фоні відсутності свіжих ідей та збільшення залежності регіональних і місцевих органів влади від центральних - це генералізація ситуації як в Україні, так і в Європі чи США.

В Україні правда ще додається повна політична неспроможність здійснювати необхідні реформи, які б дали містам і регіонам нові шанси для відродження економічного зростання. Нинішня політична короткозорість, яка спрямована на реалізацію гранд-прожектів (Євро-2012, Олімпіада, Національні проекти) без усвідомлення довгострокових наслідків для національної та місцевої економіки, більш ніж вражає. На це накладається континуальна адмінреформа без реформ, очікування чергових виборів, сповзання все нижче і нижче у всіх можливих міжнародних рейтингах,  закручування гайок по всіх фронтах і т.д. і т.п. Невесело...

Однак слід також дивитися на рідкі промені сонця. Київ прийняв нову стратегію, до кінцевого варіанту якої включили деякі пропозиції громадськості та експертів. Так що ми не дарма працювали! Львів реалізує свою стратегію і увійшов до десятки євопейських міст майбутнього у сфері інвестиційної привабливості. По всій країні представники місцевої громади поступово починають реалізовувати свої права участі у процесі прийняття рішень щодо розвитку їх міста чи району. У старому світі з'являються цікаві проекти по стимулюванню економічного розвитку через інновації, інвестиції та "зелені реформи". А новий світ не перестає дивувати динамікою зростання та масштабами перетворень, у тому числі на місцевому рівні.

А ще видаються нові цікаві книжки, готуються нові рейтинги і дослідження, розробляються нові політики для стимулювання розвитку регіонів, організуються цікаві конференції. Про все це докладніше - у наступних постах. Так що повертайтеся!

Немає коментарів:

Дописати коментар