7 листопада 2011 р.

Мої новини тижня

Хоча це скоріше новини за останні пару тижнів:-) Є трохи цікавих публікацій та цікавих конференцій.

Інститут Легатум опублікував черговий Рейтинг Добробуту країн світу - Legatum Prosperity Index 2011. Рейтинг часто називають унікальним, бо окрім чисто економічних індикаторів, таких як ВВП та рівень доходів, аналізується цілий спектр показників у восьми сферах: економіка, середовище для підприємництва, врядування, освіта, охорона здоров'я, безпека, особиста свобода і соціальний капітал. Насправді є деякі схожі риси із іншими комплексними показниками, такими як Індекс людського розвитку ООН. Однак Рейтинг Легатума все одно досить "оригінальний". Лідерами традиційно є країни Скандинавії, Австралія, Нова Зеландія та Канада. США замикають десятку лідерів. Україна знаходиться на 74-му місці серед 110 країн і входить до групи країн із середнім рівнем добробуту. Це не дивно, що найвищий показник у нас по соціальному капіталу (37), а найнижчий - по економіці (105).

А відповідно до останнього дослідження консалтингової фірми McKinsey 21% зростання ВВП у найбільших країнах світу за останні 5 років припадає на Інтернет-індустрію (якщо б така існувала у класифікації видів економічної діяльності). Ось  і недооцінюй після цього Інтернет!

У Британії за останні пару тижнів з'явилася низка критичних звітів щодо політики нового уряду у сфері місцевого і регіонального економічного розвитку і регенерації. Спочатку Центр Міст (Centre for Cities) опублікував звіт про прогрес у роботі Місцевих Економічних Партнерств (МЕП), які створили замість зруйнованих Агенцій Регіонального Розвитку (АРР). У перший рік існування ефект від їх роботи поки невеликий. З одного боку - що сказати лише рік пройшов. А з іншого - а чого очікували? Цим самоорганізованим утворенням не дали майже жодних коштів або дієвих інструментів для реалізації політики місцевого економічного розвитку. Навпаки, бюджет у сфері  територіального економічного розвитку урізаний на дві третини, а по деяких позиціях він перестав існувати взагалі. А потім масла у вогонь додав Парламентський Комітет з питань  місцевого врядування та громад , який за результатами власного дослідження зробив висновки, що нова політика уряду щодо регенерації найбільш депресивних територій країни є незбалансованою і популістською. Більшість заходів, які нині в основному спрямовані на економічне зростання, матимуть позитивний ефект на громади із вищим рівнем соціально-економічного розвитку, тоді як депресивні території не матимуть доступу до нових інфраструктурних та інших благ і залишатимуться "відрізаними від великої землі". Отож Уряду Девіда Кемерона є над чим замислитися.

Наступного тижня у Манілі (Філіппіни) відбудеться цікавий захід - Азійський Урбаністичний Форум 2011 "Фінансування майбутнього міст", який організує Азійський Банк Розвитку. Цікавий цей захід тим, що проблеми розвитку азійських міст дуже схожі на українські - звичайно окрім масштабів! Головні орієнтири дискусії - зелені міста, конкурентні міста та інклюзивні міста. А обговорюватимуться рішення, які одночасно мають сприяти економічному зростанню, підвищенню рівня добробуту населення та нівелюванню негативних екологічних і соціальних наслідків динамічного процесу урбанізації.

Ще декілька цікавих заходів, які відбуватимуться у Центральній Європі найближчим часом:
1. Другий Міжнародний Форум "Україна: брендинг країни та міст" - Київ, 7 грудня 2011
2. Центральна Європа на порозі 21-го століття: Міждисциплінарна перспектива на політичні та суспільні виклики - Торунь, Польща, 2-4 лютого 2012
3. Дві декади змін в адміністративній парадигмі країн Центральної та Східної Європи - Оточец, Словенія, 12-14 квітня 2012

Ось такі новини:-)

Немає коментарів:

Дописати коментар