16 травня 2011 р.

Мої новини тижня

Минулого тижня я дізналася декілька цікавих речей.

По-перше я із захопленням просканувала новий рейтинг (так, ще один!) від Economist Intelligence Unit щодо глобального "пулу" талантів - Global Talent Index. The outlook to 2015. 60 країн світу проаналізовано з точки зору здатності виробляти і приваблювати високоосвітчені і креативні кадри з унікальними навичками та здатністю удосконалювати свої вміння та знання. Цікавим є "перспективний" характер рейтингу - індекс розраховується для сьогоднішнього дня (2011 рік) та на майбутнє (2015).

Беззаперечний лідер рейтингу - США - причому і сьогодні і у майбутньому. Нордичні країни як завжди у лідерах - Данія, Фінляндія, Норвегія та Швеція у першій десятці. Там таки знаходяться Сингапур, Гонконг та Австралія. Україна у цьому конкурсі талантів на 43-му місці (сусід Росія - на 34-му). Є що вдосконалювати у власній хаті аби останні таланти не розбіглися по світу...

Тим часом в США склали десятку економічних видів діяльності (секторів), що дуже скоро кануть у безодню забуття. Серед "помираючих" титанів: "дротові" телекоммунікаційні компанії, фабрики по виробництву одягу, оренда DVD, CD та ігор, магазини з продажу музичних записів, фотостудії, видавці газет. Всі вони жертви або інноваційного прориву, або поглиблення глобальної торгівлі. Більшість із наведених тез релевантні і для України. Деталі і коментарі можна прочитати тут.

Іноді мене питають чому я мало пишу (або зовсім не пишу) про малі міста. Причини дві - мало часу і професійна пристрасть до метрополій. Однак нещодавно я знайшла цікавий американський ресурс - центр що займається дослідженням розвитку малих міст і сільських територій у Міннесоті. Вона звичайно від нас далеко, ця Міннесота, однак матеріали і проблеми якими вони займаються вражаюче нагадують наші. Тому читайте про Centre for Small Towns, Minnesota!

Ну і декілька слів про цікаві заходи що плануються найближчим часом у Києві. Незабаром день міста і тому суспільне життя кипить! Деякі заходи пов'язані із цим святом, а деякі - ні. Вам вирішувати що цікаво.

  1. Захід від Урбан Х "Створимо разом Вуличну галерею посмішок 2011!" - 21 травня, Маріїнський парк
  2. Книжковий Арсенал матиме спеціальні заходи з урбаністики та архітектури - 27 травня-1 червня, Мистецький Арсенал
  3. Зустріч організаторів бренд-сесій міст (проект Бренд города - дело горожан) - 13 червня, Київ (треба реєструватися).
 У вас є інформація про інші цікаві заходи? Висилайте на мою адресу.

2 коментарі:

  1. Проблемка в нас з талантами. Таланти тікають, а стаціонарні виховати непросто. відомо: добрі учні в добрих вчителів, а де їх, добрих, взяти, якщо вони по світу розійшлись, а в Америку найбільше?
    ЗС

    ВідповістиВидалити
  2. Це правда - США найбільший "реципієнт". Однак зі змінами в іміграційній політиці цей тренд може змінитися. А оскільки у них якість початкової і середньої освіти не дуже висока, і багато залежить від висококласних університетів і студентів-імігрантів, то вони рубають гілку на якій сидять. А в Україні таке враження, що і гілки не залишилося щоб рубати...

    ВідповістиВидалити