28 червня 2011 р.

Статус місцевих органів влади в Україні - офлайн

Останні декілька тижнів я багато часу провела на сайтах місцевих органів влади Львівщини та Закарпаття у пошуках корисної інформації та електронних адрес. Висновки неоднозначні.

З одного боку 90% райрад і райдержадміністрацій, а також 100% міськрад мають свої сторінки в Інтернеті. Однак більшість із них досить формальні, одразу кидається у вічі, що їх створення було мотивоване вимогою зверху, а не внутрішньою необхідністю чи бажанням побудувати новий канал спілкування із громадою.

Бо вебсайт рідко може стати таким двостороннім каналом, якщо тільки він не підключений до соцмереж або не має інтерактивного блоку, наприклад блог або чат із мером або керівником району. Та де там, на майже половині сайтів ви не знайдете навіть електронної адреси ради або адміністрації, вже не кажучи про департаменти та відділи. Їх список контактів складається із імен, посад, номерів телефонів та адрес.

Це певно відображає тренди віртуалізації суспільства та влади на дуже локальному рівні. Однак статистика говорить про те, що кількість користувачів інтернетом в Україні динамічно зростає, а спектр послуг, які можна отримати онлайн теж постійно розширюється. А оскільки місцева влада є одним із найбільших постачальників публічних послуг (освіта, охорона здоров'я, соціальний захист та багато іншого), то певно їй вже час замислитися над віртуалізацією свого життєвого простору і необхідністю іти "у ногу з часом" та знаходити спільну мову із молодими громадянами, які є найбільш активними користувачами мережі.

Певно ще не скоро наші мерії будуть на відстані кліка, як я писала раніше. Однак надія є. Наприклад Львів та Київ мають досить пристойні сайти, хоча їх інтерактивності ще далеко до Сіетлу :-) Сподіватимемося на позитивний тренд, а може навіть на прорив!

P.S.: До речі, дружній блогер нещодавно написав про корисний захід по даній тематиці. Читати тут.

P.P.S.: Ілюстрація із http://techgenie.com

1 коментар:

  1. О, дякую за піар :-)
    До речі, треба буде перевірити на сайті власної міськради, а чи є там мої контакти :-)

    ВідповістиВидалити